Technológiák

TECHNOLÓGIÁK, ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK gyanta PADLÓK KIVITELEZÉSEKOR

 

A padlókészítés sikerének természetesen csak egyik feltétele a célnak megfelelően és a helyi adottságok szerint megválasztott kiváló minőségű anyag. A másik elengedhetetlen feltétel a gondos, mindenre kiterjedő, jól előkészített, szakszerű kivitelezés.

Kivitelezés menete:

 

– felület előkészítés,

– impregnálás,

– felület kiegyenlítés,

– rétegrend kiválasztása és fedőréteg felhordása.

 

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A PADLÓK KIVITELEZÉSEKOR

A padlóburkolat felhordása során minden esetben be kell tartani a következő előírásokat és feladatokat:

 • Úgy a keverés, mint a felhordás során a komponensek hőmérsékletének 15-20°C-osnak kell lennie.
 • A levegő és az aljzat hőmérséklete érje el az adott anyag prospektusában megadott minimumot (a legtöbb esetben min. 10 °C).
 • A komponenseket kis fordulatszámú keverőeszközzel kell összekeverni, amíg a keverék teljesen homogénné nem válik (általában min. 3 perc).
 • Pigmentált típusoknál  a komponensek összekeverése előtt külön fel kell keverni az „A” komponenst az esetlegesen leülepedett pigmentek és töltőanyagok homogenizálása érdekében.
 • Az előírt keverési arányt szigorúan be kell tartani!
 • A már összekevert komponenseket át kell önteni egy másik edénybe, majd a teljes homogenitás érdekében még egyszer meg kell őket keverni.
 • Az összekevert komponenseket a prospektusban megadott fazékidőn belül kell felhordani.
 • A kivitelezés során szóró vagy töltőanyagként használt kvarchomoknak vagy korundnak első osztályúnak, osztályozottnak, agyagüledéktől mentesnek és feltétlenül tüziszárítottnak kell lennie.
 • A tervezett rétegrendet be kell tartani.
  Több rétegű padló esetén be kell tartani a megadott átvonhatósági időt. A két réteg között így kialakuló kémiai kötés biztosítja a legjobb tapadást. Amennyiben az átvonási idő valamilyen okból meghosszabbodik, a következő réteg felhordása előtt a tapadás biztosítása érdekében az előző réteget fel kell csiszolni, majd portalanítani. A csiszolásra és portalanításra akkor is szükség van, ha a felhordás közben vagy után a felület szennyeződött.
 • Az előző réteghez való tapadást megakadályozhatja a páralecsapódás is. Ennek megelőzése érdekében a munkatér nyílászáróit be kell csukni, és a felhordás és kötés során biztosítani kell, hogy az aljzat hőmérséklete 5 °C-kalmagasabb legyen a harmatpontnál. A munkatér nyílászáróinak bezárása megvédi a padlófelületet a porosodástól is.
 • Sima felületű padló esetén felhordás után a felületet buborék mentesíteni kell tüskés henger segítségével. Erre fokozottan szükség van szórt felületek átvonásakor. A hengerezés a hőmérséklettől függően 5-10 percig tartson.

 

 1. FELÜLETELŐKÉSZÍTÉS

A szakmában köztudott, hogy a padlókészítés legfontosabb részművelete a felület előkészítés. Az itt elkövetett hibák, figyelmetlenségek, hanyagságok ugyanis a későbbiekben mindig megbosszulják magukat. Vagy az elkészült bevonat lesz hibás (felválás, hólyagosodás, csúnya felület stb. ), vagy csak jelentős többletmunkával és költségekkel lehet jó minőségű, esztétikus padlót készíteni.

A felület előkészítésnél az alábbiakat kell figyelembe venni ill. betartani:

1.1 Beton, esztrich vagy más porózus alap esetében:

 • az alap szilárdságának ellenőrzése (betonnál min. C-16)
 • vízszigetelés meglétének ellenőrzése  a talajon közvetlenül fekvő beton esetében
 • a beton nedvességtartalmának ellenőrzése (max. 3,5% )
 • a felület megtisztítása és a pórusok megnyitása
 • laza rétegek (cementtej, porladó részek stb.) eltávolítása
 • zsíros, olajos szennyeződések, régi festékrétegek, stb. eltávolítása
  A  tisztítás a szennyeződés jellegétől, mértékétől és az adott körülményektől függően lehet
  ♦mechanikus mint pl.  marás,  golyószórás vagy csiszolás

♦ ritkábban vegyi vagy lángszórással történő.
Tisztítás után és általában a bevonatkészítés előtt elengedhetetlen az alapos porszívózás, melyet nagy teljesítményű ipari porszívóval kell végezni.

1.2. Aszfalt felület esetén:

 • a felső réteg eltávolítása a kőzúzalék eléréséig golyószórással vagy marással
 • porszívózás nagy teljesítményű ipari porszívóval

A fentiek szerint előkészített felület a tulajdonképpeni padlóbevonat felhordása előtt – sok esetben még további megmunkálást, impregnálást és/vagy felületkiegyenlítést – igényel.

 

 1. IMPREGNÁLÁS

Impregnálásra elsősorban beton esetében van szükség olyankor, amikor a beton felületi szilárdsága nem kielégítő. Ez gyakran előfordul régi betonnál, de újnál is pl. a keverék túlzott víztartalma, a beton “megégése” vagy más technológiai hibák esetén. Impregnálással a beton állagának jelentős javítására van lehetőség. A gyantaoldat mélyen (a felhordott mennyiséggel és a beton szívóképességével arányosan) beszívódik a betonba jelentősen növelve annak felületi szilárdságát. Így nagyobb terhelést bíró, tartósabb felületet kapunk. Ezért az impregnálást, ha csak egy mód van rá, még jó beton esetén is célszerű elvégezni.
Az impregnált beton szívóképessége csökken, ezért alapozáskor csökken az anyagfelhasználás. Így az impregnálás költségei részben megtérülnek alapozáskor.
Impregnálással sok esetben mód van gyengébb minőségű betonok feljavítására is. Így esetleg igényesebb célokra is alkalmassá tehetők olyan rosszabb aljzatok, amelyeket különben fel kéne szedni és újra betonozni.
 

 1. FELÜLETKIEGYENLÍTÉS

A bevonandó betonfelületek simasága sokszor nem kielégítő ahhoz, hogy szép, egyenletes padlóburkolatot lehessen készíteni. Gyakoriak a durvább felületi folytonossági hibák, kitöredezések, repedések stb. is, amelyeket feltétlenül ki kell javítani.
A munka menete mindhárom esetben a következő:

 • felület előkészítés
 • betonimpregnálás (szükség esetén)
 • alapozás
 • felületkiegyenlítés

A felületkiegyenlítő anyagot az alapozó rétegre vagy  azonnal (nedves a nedvesre), vagy 12-24 óra múlva kell felhordani.
A kiegyenlítő anyagot intenzív keveréssel kell elkészíteni. Először a különböző szemcseméretű kvarchomokokat szárazon jól összekeverjük. Ezután bekeverjük a alapozó komponenst és keverés közben hozzáadjuk a számított mennyiségű homokkeveréket.  A felhordást glettvassal végezzük.

 

 1. RÉTEGREND KIVÁLASZTÁSA ÉS FEDŐRÉTEG FELHORDÁSA

A megfelelő rétegrend kiválasztása a padlókészítés sikerének következő tényezője. Az optimális megoldás megtalálásához gyakran nagy tapasztalatra van szükség. Ismerni kell a beton (vagy más alap) állapotát, a tervezett mechanikai, vegyi és hőigénybevételt, a kívánt felületi simaságot, megjelenést és egyéb követelményeket, továbbá a beruházó pénzügyi lehetőségeit. Mindezek együttes mérlegelésével lehet ajánlatot tenni.
A rétegrendet még ugyanazon bevonati rendszer (alapozó, bevonó anyag) esetén is igen változatosan lehet kialakítani a rétegek számának, vastagságának, a töltő- és segédanyagok felhasználásának, valamint a felhordás módjának variálásával. Ha pedig a paletta összes típusát figyelembe vesszük, akkor szinte tetszőlegesen választhatjuk meg a padló műszaki, esztétikai tulajdonságait és a költségszintet a beruházó mindenkori igényeinek megfelelően.

 

 

Nedves technológiák

enyhén csúszásgátolt, páraáteresztő bevonatrendszer


Rétegrend:Kb. 0,8 mm vastagságú,enyhén csúszásgátolt, páraáteresztő bevonat. A felület bírja a gyalogos, a gumikerekű kézikocsi, gépkocsi és a könnyebb targoncaforgalmat. A festék kiváló mechanikai szilárdsággal és kopásállósággal rendelkezik és kellemes selyemfényű, színes.
A  vizes bázisú, környezetbarát anyag. Felhordásakor semmilyen szerves oldószer és más illóanyag sem kerül a munkalégtérbe, továbbá tűzrendészetileg is teljesen veszélytelen.

 

www.gyantapadlo.hu © Minden jog fenntartva | Brill Life Média